Всяка година, в последната неделя на март, ние преминаваме съм лятното

...
Всяка година, в последната неделя на март, ние преминаваме съм лятното
Коментари Харесай

Лятното часово време: Как се отразява на сърцето ни и как да го предпазим

Всяка година, в последната неделя на март, ние прекосяваме съм лятното часово време, настройвайки часовниците си с един час напред.

Въпреки че това значи по-дълги дни с повече благоприятни условия за слънце, които да чакаме с неспокойствие, тази смяна на времето може също да има негативно влияние върху сърцата ни.
Защо пролетната промяна на времето въздейства на сърцата ни?
Нашите циркадни ритми или вътрешни часовници оказват помощ на телата ни да контролират доста от значимите си функционалности, в това число нашите цикли сън-събуждане. Циркадните ритми се основават на поредност от физиологични и външни фактори, като слънчевата светлина е един от тях.

При промяна на часовото време ние освен сменяме часовниците, само че и нарушаваме естествения темп на тялото. Това може да повлияе на продължителността и качеството на съня ни, имунното здраве и сърдечно-съдовата ни система като цяло.
 Как лятното часово време въздейства на сърдечно-съдовата система?
Лятното часово време може да способства за необятен кръг от проблеми, които могат да допринесат за влошено сърдечно здраве, в това число увеличение на:
Риск от инфарктРиск от сърдечно-съдови заболяванияКръвно наляганеСърдечен ритъмНива на кортизолРиск от диабетРиск от аритмии
Всички тези фактори също ни вършат по-податливи на нараснал риск от сърдечно-съдови болести. Нека се потопим малко по-дълбоко:
Повишен риск от инфаркт
Едно от най-опасните въздействия на лятното часово време върху телата ни е какъв брой доста усилва риска от инфаркт. Проучване показа, че има до 24% нарастване на риска от инфаркт в понеделник след пролетната промяна на часовото време.

Въпреки че повода за този скок в сърдечните удари към момента е в развой на по-добро схващане, една нечиста сделка се основава на нарушаването на нашите циркадни ритми. Тъй като циркадните ритми са свързани с хормони и други физиологични функционалности, когато ритъмът е нарушен, това може да докара до нараснало кръвно налягане, сърдечна периодичност и равнища на кортизол (хормона на стреса). Всичко това усилва риска от инфаркт.
Нарушения на самостоятелната нервна система
Друга опция, евентуално работеща по отношение на нарушаването на циркадния темп, е нарушаването на самостоятелната нервна система. Тази система дава отговор за регулирането на сърдечната периодичност и кръвното налягане. 
Нарушен метаболизъм на глюкозата
В допълнение към покачвания риск от сърдечни удари, друго проучване установи, че смяната на времето може да способства за дисрегулация на метаболизма на глюкозата, увеличение на риска от диабет и други метаболитни положения. И двете могат да доведат до по-голям риск от сърдечно-съдови болести.
 Нарушени модели на сън
Разбира се, най-очевидното влияние на промяната на времето е върху моделите ни на сън. Всъщност е потвърдено, че доста хора изпитват понижаване на продължителността на съня и увеличение на нарушаванията на съня скоро след пролетната промяна на часовото време. Тези разстройства в съня могат да доведат до по-висока сърдечна периодичност, кръвно налягане и риск от аритмии (или необикновени модели на сърдечната честота).
Кой е изложен на максимален риск да бъде повлиян отрицателно от промяната на времето?
Докато тези промени засягат всички, избрани елементи от популацията са наранени повече от други. Тези, които са изложени на по-голям риск да бъдат наранени, включват възрастни хора, както и тези, които имат предшестващи сърдечно-съдови болести.
Как мога да защитя сърцето си по време на пролетната промяна на часовото време?
Винаги има стъпки, които можете да предприемете, с цел да отбраните сърцето си, в това число по време на пролетната промяна на часовото време. Ето и следните рекомендации: 
Получаване на достатъчно почивка преди и след промяната на часаБавно коригирайте графика си за сън в дните, водещи до смяната на часаПоддържане на здравословна диета за сърцетоПоддържане на постоянните ви рутинни упражненияУправление на напрежението
Докато пролетната промяна на часовото време може да работи срещу сърцата ни, като вземем превантивни ограничения и се уверим, че сърцата ни са добре обгрижвани, можем да им помогнем да се приспособят към измененията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР